Botwinka to jedna z nowalijek, na które czekam najbardziej! Buraki bardzo często zajadam gotowane, pieczone, w sałatkach, bądź wyciskamy bezpośrednio sok z surowych z jabłkiem. Wiosną jednak pozycja obowiązkowa to zupa z młodej botwinki. Z jajem na twardo, śmietaną, koperkiem. Moja 14 miesięczna córa zajada się nią ze smakiem. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak oddaje nam w nadmiarze. I choć zupa jest na samych warzywach, bez mięsa, to cała moja rodzina ją uwielbia. Lekkość bytu w upały wskazana! 🙂
Zupa z botwinki z jajem i śmietaną
Składniki:
- 2 duże pęczki młodej botwinki razem z buraczkami
- 3 średniej wielkości marchewki (najlepiej młode)
- 2 małe korzenie pietruszki
- 1/4 bulwy selera
- 1 mały por
- 1,5 l wody
- ziele angielskie – 3 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
Do podania:
- Gęsta śmietana 18 %
- Jaja ugotowane na twardo
- Świeży koperek
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę z listkami laurowymi i zielem angielskim.
- Na tarce o grubych oczkach (bądź na maszynie o grubych oczkach) zetrzeć buraczki, marchewki, pietruszki, selera. Pora pokroić drobno. Liście i łodygi botwinki pokroić na szerokość 1,5 cm.
- Na wrzątek wrzucić warzywa – bez botwinki.
- Zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa zmiękną. Wówczas dorzucić botwinkę i gotować około 10 minut.
- Doprawić octem jabłkowym, sola , cukrem, pieprzem. Można dodać sok z cytryny.
- Jaja ugotować na twardo, koperek posiekać.
Podawać botwinkę z jajem, kleksem gęstej śmietany i świeżo siekanym koperkiem. Smacznego! 🙂