Sezon na szparagi trwa. Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą, ale jakże piękną i pyszną zapiekankę ze szparagami w roli głównej. Idealne danie na wiosenno-letni obiad czy spotkanie w ogrodzie. Częstujcie się, bo warto!
Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami
Składniki:
Do pieczenia:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek świeżych zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
- 1 jajo
- pieprz
- sól
Po upieczeniu:
- 1/3 opakowania sera feta
- pomidorki koktajlowe (dowolna ilość 🙂 )
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- Domowe pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe:
- 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki (po odcięciu ogonków wychodzą dwie bardzo duże garści natki)
- 2 łyżki stołowe prażonych nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól do smaku (świeżo mielone)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego 6%
Przygotowanie pietruszkowego pesto: wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i zblenduj według uznania. Ja tym razem zmiksowałam bardzo mocno, ale możecie zrobić to delikatniej, zostawiając większe kawałki natki pietruszki.
Przygotowanie całości:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C ( termo obieg).
Na dużej blaszce na papierze do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, formując ładnie brzegi w rulonik. Na ciasto układaj szparagi, uprzednio pozbawione zdrewniałych końcówek. Ja zawsze też szparagi obieram na końcach.
Ciasto ze szparagami posmaruj rozkłóconym jajem. Na koniec dopraw pieprzem i solą świeżo mielonymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut.
Po upieczeniu rozłóż na szparagach dowolnie pomidorki. Posyp szczypiorkiem, pokrusz ser feta i posyp nasionka czarnuszki. Polej pietruszkowym pesto, które idealnie podkreśla całość. Na zdrowie! 🙂