Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam zasmakuje i będziecie do niego często wracać nie tylko ze względu na szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim na smak! Smacznego 🙂
Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami
Receptura na trzy porcje
- 10 pętek delikatesowych kiełbasek rusztowych ZM Warmia
- 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
- dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
- dwa ząbki czosnku
- 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- około 50 g świezo tartego parmegiano reggiano
- garść świeżo siekanej natki pietruszki
- garść świeżo siekanego szczypiorku
- łyżka nasion czarnuszki
Przygotowanie
- Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnie.
- Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem przesmażyć na rumiano.
- Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
- Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
- Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
- Podawać na talerze. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.
Smacznego! 🙂