Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno nie jedliśmy z mężem tak dobrze doprawionego mięsa! Do tego kuskus z koperkiem, awokado, kolendrą, cytryna i oliwą oraz sałata. Połączenie idealne, niby dużo, ale jakże zdrowo i smacznie. Spróbujecie? Zapraszam 🙂
Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono
Receptura na 4 porcje
- 1 kg mięsa z udek kurczaka (udka pozbawione skóry i kości)
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek z kurczaka (klik)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu akacjowego
- 1 duża marchewka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka pestek dyni
Kasza kuskus na zielono
- 200 g kaszy kuskus
- wrząca woda
- garść świeżego siekanego koperku
- garść świeżej siekanej kolendry
- 1 małe awokado hass
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka obrać ze skóry i usunąć kości oraz chrząstki. Można skorzystać też z gotowych kawałków i kupić mięso z udek już wytrybowane.
- W misce połączyć: miód, olej rzepakowy oraz przyprawę do pikantnych skrzydełek z kurczaka od Vegeta Natur. Dokładnie wymieszać, po czym zamarynować w mieszance mięso. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
- W tym czasie obrać marchewkę i pokroić ją w półplasterki oraz opłukać szpinak.
- Wyjąć mięso z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchewkę, suszone pomidory z oleju, szpinak, posypać pestki dyni. Na wszystko ułożyć mięso z udek z kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach C (termoobieg, bez przykrycia). Po tym czasie posmarować masłem mięso na wierzchu, dodatkowo można obrócić uprzednio mięso, aby dokładnie obtoczyło się w wytworzonych podczas pieczenia sokach. Podnieść temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane.
Kuskus na zielono
- Na sicie opłukać kaszę, po czym włożyć ją do miski.
- Zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus, żeby woda była około 3 cm nad powierzchnią kaszy. Woda sama wchłonie się do kaszy po około 3 minutach.
- Kiedy kasza wchłonie całą wodę, kaszę dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, pokrojone w kosteczkę awokado, posiekaną kolendrę i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone mięso podawać z kuskusem oraz sałatą z pomidorami, doprawioną oliwą z oliwek i cytryną. Mięso jest tak soczyste i aromatyczne, że od razu znika z talerza! Pyszności 🙂 Na zdrowie!