Ślimaczki drożdżowe z parówkami

Moi domownicy pokochali ślimaczki drożdżowe z cynamonem. Ostatnio na specjalne życzenie mojej córki zamiast drożdżowych ślimaczków na słodko przygotowałam wytrawne ślimaczki a’la pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i parówkami. Po wyjęciu z piekarnika moja mała foodiepowiedziała mi, że to najlepsze, co ostatnio jadła, a ślimaczki są wyśmienite. Takie pulchniutkie, cieplutkie! Dzieciom ufam w stu procentach, więc to miód na me matczyne serce 🙂 No i tatusiowi też smakowały, zatem dzielę się z Wami. Spróbujecie?

Myślę, że to fajna opcja na posiłek o każdej porze dnia!

Ślimaczki drożdżowe z parówkami

Receptura na 24 ślimaczki

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłego mleka

Ciasto na ślimaczki:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajo rozmiar L
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stołowe cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • gotowy zaczyn drożdżowy
  • 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Farsz

  • 8  parówek ZM Warmia
  • 200 g tartego sera mozzarella 
  • 200 ml passaty pomidorowej z ziołami 
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich 
  • oliwa z oliwek 

Przygotowanie:

Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie posyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto passatą pomidorową wymieszaną z ziołami, poukładaj pokrojone w plasterki parówki, posyp tartym serem mozzarella. Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 3cm kawałki. Układaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdego ślimaczka przed pieczeniem posmaruj oliwą z oliwek. Piecz
w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg). 

Podawaj z ulubionym sosem, ketchupem, bądź oliwą z oliwek. Smacznego!

Zaczyn drożdżowy
Ciasto drożdżowe gotowe od wyrośnięcia
Ślimaczki przed pieczeniem
Ślimaczki przed pieczeniem
Ślimaczki po upieczeniu
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *