Moi domownicy pokochali ślimaczki drożdżowe z cynamonem. Ostatnio na specjalne życzenie mojej córki zamiast drożdżowych ślimaczków na słodko przygotowałam wytrawne ślimaczki a’la pizzerinki z sosem pomidorowym, serem mozzarella i parówkami. Po wyjęciu z piekarnika moja mała foodiepowiedziała mi, że to najlepsze, co ostatnio jadła, a ślimaczki są wyśmienite. Takie pulchniutkie, cieplutkie! Dzieciom ufam w stu procentach, więc to miód na me matczyne serce 🙂 No i tatusiowi też smakowały, zatem dzielę się z Wami. Spróbujecie?
Myślę, że to fajna opcja na posiłek o każdej porze dnia!
Ślimaczki drożdżowe z parówkami
Receptura na 24 ślimaczki
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
- 45 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki cukru
- 50 ml ciepłego mleka
Ciasto na ślimaczki:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajo rozmiar L
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka soli
- gotowy zaczyn drożdżowy
- 80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Farsz:
- 8 parówek ZM Warmia
- 200 g tartego sera mozzarella
- 200 ml passaty pomidorowej z ziołami
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie posyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto passatą pomidorową wymieszaną z ziołami, poukładaj pokrojone w plasterki parówki, posyp tartym serem mozzarella. Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 3cm kawałki. Układaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdego ślimaczka przed pieczeniem posmaruj oliwą z oliwek. Piecz
w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg).
Podawaj z ulubionym sosem, ketchupem, bądź oliwą z oliwek. Smacznego!