Pewnie zgodzicie się, że proste rozwiązana są najlepsze. Ja podążam tą drogą od dawna. Dzisiejsze danie powstało na bazie składników, które były pod ręką. Ryż, cebula, czosnek, masło, mrożony bób, twaróg wędzony od lokalnego producenta, świeża pietruszka i koper. To główna baza, która odpowiednio doprawiona dała szybkie i proste danie, idealne na obiad.
Risotto z bobem i twarogiem wędzonym
- 250 g ryżu do risotto
- około 600 m bulionu (może być na wędzonce)
- 300 g mrożonego bobu
- 200 g twarogu wędzonego (u mnie twaróg z papryką od Warmińskie Specjały)
- 1 mała cebula
- 50 ml białego wina półwytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki octu jabłkowego 6% (u mnie oczywiście Octim 🙂 )
- 2 łyżeczki sosu worcester
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać ryż, podsmażyć razem, aż ziarenka się lekko zamkną. Zalać bulionem, żeby ryż był cały przykryty bulionem. Gotować, aż ryż wchłonie wodę. Dodać wino, poczekać aż odparuje. Zalać ponownie bulionem, aż do ponownego wchłonięcia. Gotować na wolnym ogniu.
- Po około 8 minutach dodać bób. Doprawić octem ryżowym i sosem worcester. Dodać posiekany ząbek czosnku, zalać bulionem, żeby przykrywał ryż. Wymieszać.
- Jak ryż zacznie się kleić (po około 15 minutach) i bulion odparuje, dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę twaróg wędzony. Wymieszać wszystko razem.
- Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego! 🙂