Przekąska z ciasta francuskiego z gruszką i serem typu camembert

Moja dzisiejsza propozycja smaków zapewne jest Wam już dobrze znana, ale tym razem chodziło mi o ciekawy sposób prezentacji, w jaki można podać szybkie danie, które składa się z zaledwie trzech składników!

Wystarczy płat ciasta francuskiego, świeże gruszki i ser camembert. Nie ograniczam Was w wyborze smaku sera, ja użyłam naturalnego. Spójrzcie, jak ciekawie prezentuje się układanie na przemian. Myślę, że równie dobrze ten schemat sprawdził by się na przykład z serem feta i buraczkami czy ziemniaczkami i kiełbaską, prawda?

Przygotujcie przy najbliższej okazji i dajcie znać, jak podobało się Waszym gościom 😉

Przekąska z ciasta francuskiego z gruszką i serem typu camembert

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 serki camembert (smak dowolny)
  • 2 gruszki

Do dekoracji: dobrej jakości oliwa, sól ziołowa, świeże listki bazylii lub oregano, chrupiące, prazone płatki migdałów

Przygotowanie:

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż płat ciasta francuskiego. Przekrój ciasto na środku wzdłuż, a następnie na jednej części ułóż plastry camemberta i plastry gruszki, naprzemiennie.

Włóż do nagrzanego do 220 stopni C piekarnik i zapiekaj na rumiano.

Gotowe ciasto pokrój na 8 kwadratów. Posyp świeżymi ziołami, solą ziołową i prażonymi płatkami migdałów. możesz też użyć glaze balsamicznego, ja akurat nie miałam, ale na pewno ekstra podkręci smaczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *