Moja dzisiejsza propozycja smaków zapewne jest Wam już dobrze znana, ale tym razem chodziło mi o ciekawy sposób prezentacji, w jaki można podać szybkie danie, które składa się z zaledwie trzech składników!
Wystarczy płat ciasta francuskiego, świeże gruszki i ser camembert. Nie ograniczam Was w wyborze smaku sera, ja użyłam naturalnego. Spójrzcie, jak ciekawie prezentuje się układanie na przemian. Myślę, że równie dobrze ten schemat sprawdził by się na przykład z serem feta i buraczkami czy ziemniaczkami i kiełbaską, prawda?
Przygotujcie przy najbliższej okazji i dajcie znać, jak podobało się Waszym gościom 😉
Przekąska z ciasta francuskiego z gruszką i serem typu camembert
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 serki camembert (smak dowolny)
- 2 gruszki
Do dekoracji: dobrej jakości oliwa, sól ziołowa, świeże listki bazylii lub oregano, chrupiące, prazone płatki migdałów
Przygotowanie:
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż płat ciasta francuskiego. Przekrój ciasto na środku wzdłuż, a następnie na jednej części ułóż plastry camemberta i plastry gruszki, naprzemiennie.
Włóż do nagrzanego do 220 stopni C piekarnik i zapiekaj na rumiano.
Gotowe ciasto pokrój na 8 kwadratów. Posyp świeżymi ziołami, solą ziołową i prażonymi płatkami migdałów. możesz też użyć glaze balsamicznego, ja akurat nie miałam, ale na pewno ekstra podkręci smaczek.