Mini bezy z kremem matcha-pistacja


Z myślą o miłośnikach lekkich, chrupiących deserów, które rozpływają się w ustach, te mini bezy z kremem matcha-pistacja są propozycją, której nie można przegapić. Połączenie delikatnej, lekko ciągnącej bezy z wyrafinowanym kremem na bazie śmietanki, mascarpone i pistacji, a do tego nuta herbaty matcha – to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu! Idealnie sprawdzą się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Zainspirujcie się przepisem i przygotujcie ten wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Gotowi? Do dzieła! 🙂

Mini bezy z kremem matcha-pistacja 

Bezy: 

  • 6 białek z jaj rozmiar L
  • 300 g drobnego białego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem do bezy:

  • 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % (będzie bardziej kremowy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pasty pistacjowej 
  • 1 łyżeczka herbaty matcha 

Do dekoracji: świeże owoce– ulubione, herbata matcha, siekane pistacje, biała czekolada 🙂 

Beza – przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C góra-dół.
  2. Do dużej miski wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
  3. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier, a beza zrobi się szklista i błyszcząca. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Wyłączamy mikser, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. 
  4. Na papierze do pieczenia formujemy gniazdka bezowe. Ja użyłam rękawa cukierniczego i końcówki cukierniczej z okrągłym otworem (podobnie nakładałam krem na upieczoną bezę). 
  5. Wkładam bezy do piekarnika i piekę w 100 stopniach C przez 2,5 godziny na termo obiegu.
  6. Po upieczeniu wianuszki zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Gdy piekarnik wystygnie na maksa studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam drewnianą łyżkę, bądź ściereczkę złożona w drzwiczki). Wtedy beza będzie wysuszona z zewnątrz, a w środku miękka i puszysta. 

Krem – przygotowanie:

  1. Ubić mikserem na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. 
  2. Dodawać po łyżce serka mascarpone, aż masa stanie się jednolita i gładka. 
  3. Na koniec dodać krem pistacjowy i herbatę matcha. 

Na mini bezy układamy krem i resztę dodatków, podajemy od razu na stół, bądź możemy schłodzić bezę przez kilka godzin i dopiero podawać na stół. Najsmaczniejsze bezy są przygotowane tego samego dnia, a maksymalnie możecie trzymać je dwa dni w lodówce. Potem nie będą już takie chrupiące, jakbyście tego chcieli. 

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało – smacznego!

@sajkofanka_smaku

Mini bezy z kremem matcha-pistacja Bezy: * 6 białek z jaj rozmiar L * 300 g drobnego białego cukru do wypieków * szczypta soli * 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Klasyczny krem do bezy: * 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % (będzie bardziej kremowy) * 250 g serka mascarpone * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 2 łyżki pasty pistacjowej * 1 łyżeczka herbaty matcha Do dekoracji: świeże owoce– ulubione, herbata matcha, siekane pistacje, biała czekolada 🙂 Beza – przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C góra-dół. 2. Do dużej miski wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, aż będzie sztywna. 3. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier, a beza zrobi się szklista i błyszcząca. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Wyłączamy mikser, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. 4. Na papierze do pieczenia formujemy gniazdka bezowe. Ja użyłam rękawa cukierniczego i końcówki cukierniczej z okrągłym otworem (podobnie nakładałam krem na upieczoną bezę). 5. Wkładam bezy do piekarnika i piekę w 100 stopniach C przez 2,5 godziny na termo obiegu. 6. Po upieczeniu wianuszki zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Gdy piekarnik wystygnie na maksa studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam drewnianą łyżkę, bądź ściereczkę złożona w drzwiczki). Wtedy beza będzie wysuszona z zewnątrz, a w środku miękka i puszysta. Krem – przygotowanie: 1. Ubić mikserem na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. 2. Dodawać po łyżce serka mascarpone, aż masa stanie się jednolita i gładka. 3. Na koniec dodać krem pistacjowy i herbatę matcha. Na mini bezy układamy krem i resztę dodatków, podajemy od razu na stół, bądź możemy schłodzić bezę przez kilka godzin i dopiero podawać na stół. Najsmaczniejsze bezy są przygotowane tego samego dnia, a maksymalnie możecie trzymać je dwa dni w lodówce. Potem nie będą już takie chrupiące, jakbyście tego chcieli. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało – smacznego! Produkcja @Łukasz Pączkowski #beza #bezy #meringue #deser #dessert #fyp #foryoupage #dc #dlaciebie #culinarycontent #foodtok #foodvideo #przepis #olsztyn #foodietok #deserdnia #matcha #pistacje #foodcontent #tiktokfood

♬ dźwięk oryginalny – sajkofanka_smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *