Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!
Jajka w majonezie z ogórkiem
– 6 jaj rozmiar M
Do farszu:
– 3 żółtka z ugotowanych jaj
– 1 długi ogórek zielony
– 1 mała czerwona cebula
– 6 oliwek zielonych
– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego
– 1 łyżka szczypiorku
– 1 łyżka świeżego koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość. Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.