Za tydzień Wielkanoc! Dzisiaj zatem ostatni dzień, by nastawić zakwas na żurek wielkanocny Łapcie mój sprawdzony przepis!
ZAKWAS NA ŻUREK
- 500 ml przegotowanej, ostudzonej wody
- 6 czubatych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 (może być też typ 1850)
- 6 obranych ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
- wyparzony słoik litrowy
- gaza jałowa
- gumka recepturka lub kawałek sznurka
- drewniana łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Do wyparzonego słoika nalej wodę. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wymieszaj dokładnie. Przykryj gazą jałową, zabezpieczając gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce, ale nie ustawiaj na oknie.
Zakwas mieszak codziennie raz dziennie, najlepiej o tej samej porze, czysta drewnianą łyżką.
Obserwuj swój zakwas – jeśli są bąbelki to OK, znaczy, że zakwas pracuje.
Jeśli zakwas nie bąbluje albo ma brzydki, niepożądany zapach – niestety musisz swój zakwas wyrzucić. Porządny zapach przypomina kiszonkę (ogórki kiszone itp.)
Zakwas, w zależności od warunków cieplnych Twoim domku, będzie dobry po 5 do 7 dni od nastawienia.
Gotowy zakwas nada wspaniałego smaku i koloru Twojemu wielkanocnemu żurkowi. No i ile satysfakcji, że to Nasz, samodzielnie przygotowany!
Powodzenia!