Pomysł na domowe mleko ryżowe o smaku korzennych przypraw. Proste w przygotowaniu, bardzo wydajne, zdrowe, idealnie zastąpi mleko krowie. Od niedawna rządzi w mojej kuchni, jednak z pewnością już na dobre w niej zagości!
Domowe korzenne mleko ryżowe
Składniki:
Na 2,5 litry mleka ryżowego
– 400 g sypkiego ryżu jaśminowego
– 8 szklanek wody
– jedna laska wanilii
– łyżeczka mielonego cynamonu
– łyżeczka mielonego kardamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżki brązowego cukru
Przydadzą się: duży garnek, blender, sito o drobnych oczkach lub gaza
Dodatkowo: do rozrzedzenia zbyt gęstego mleka ryżowego wrząca woda
1. Ustawiamy garnek na palnik. Nalewamy łyżkę oleju rzepakowego, rozgrzewamy mocno garnek, wrzucamy ryż, laskę wanilii (kora + ziarenka ze środka), cynamon, imbir, kardamon. Prażymy wszystko kilka minut w garnku, aż ziarenka ładnie zaczną błyszczeć i lekko się zarumienią. Mieszamy od czasu do czasu.
2. Zalewamy ryż z przyprawami wodą i czekamy, aż się zagotuje. Gdy woda zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy ryż przez godzinę. Dosładzamy brązowym cukrem.
3. Ugotowany ryż przecieramy dokładnie przez sito.
4. Mleko, które uzyskaliśmy z przecierania przez sito, może być nieco za gęsto, dlatego warto dolać do niego odpowiednią ilość wrzącej wody, by odpowiednio je rozrzedzić. Dlatego też obserwujmy konsystencję. Ja dolewałam wody od razu blendując mleko. Wówczas mogłam obserwować, jak zachowuje się mleko.
5. Gotowe mleko przelewamy do szklanej butelki lub dzbanka. Przechowujemy w lodówce. Idealne do picia, na śniadanie do płatków i owsianki, na koktajle i smoothie. Pyszne, zdrowe, prosto w przygotowaniu, prawda?
Pijcie na zdrowie! SMACZNEGO! 🙂