Domowa pizza z karmelizowaną cebulką, jarmużem, salami, pomidorkami i serem feta

W naszym domu uwielbiamy pizzę. Mamy swoje ulubione pizzerie, ale odkąd Kalinka w przedszkolu odwiedziła pizzerię i zrobiła samodzielnie pierwszą pizzę, przynajmniej raz w miesiącu musi być domowa pizzaparty i artystyczny nieład w kuchni, spowodowany oczywiście tworzeniem tego niezwykłego dania. Tak się już utarło, że każdy z nas lubi co innego, więc za każdym razem powstają bardzo ciekawe kompozycje. Mój mąż to prawdziwy mięsożerca – musi być boczek, kiełbaska i cebulka. Kalinka uwielbia zaś salami, szynkę, kukurydzę i pieczarki. Ja kocham eksperymenty i tworzę pizze niekoniecznie tolerowane przez resztę domowników (choć Marcelinka kocha wszystko! 🙂 . Moje dzisiejsze połączenie było jednak tak wspaniałe, że postanowiłam się z Wami nim podzielić! Wszystkie składniki, które znalazły się na moim rumianym placku kocham miłością absolutną, a w tym zestawieniu tworzą pyszną kompozycję. Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    – 750 g mąki pszennej typ 00
    – 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody
    – 50 g drożdży świeżych
    – 1 łyżeczka soli
    – 2 łyżeczki cukru
    – 1 łyżka oliwy

    PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Do dużej miski nasyp mąkę. Dodaj przegotowaną, letnią wodę, sól i cukier. Pokrusz drożdże. Od razu zagnieć na gładkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę zagnieć, aż ciasto całkowicie odejdzie od rąk.
    Odstaw ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce. Pamiętaj, by nie było przeciągów, a ciasto było przykryte czystą ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około godziny.

    Po godzinie wyjmij ciasto i uformuj kulki, z których następnie wyrób dłońmi placki na pizzę, pamiętając o zachowaniu rantów dookoła ciasta. Przygotowane placki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Odstaw jeszcze na 15 minut do wyrastania (możesz przykryć je ściereczką). Następnie na plackach rozsmaruj sos, ułóż składniki i włóż placki do piekarnika do rozgrzanego do 230 stopni C (termoobieg) na 15 minut.
  • SKŁADNIKI NA SOS:
    – 1 puszka krojonych pomidorów
    – 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
    – 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    – 1 łyżeczka cukru
    – sól
    – pieprz

    PRZYGOTOWANIE SOS:
    Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Zblendować na gładki sos.
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
    – świeży jarmuż
    – pomidorki koktajlowe
    – tarty ser mozzarella
    – ser feta
    – plastry salami
    – czerwona cebulka
    – cukier trzcinowy (do karmelizacji cebulki)

    PRZYGOTOWANIE FARSZU:
    Jarmuż oczyść z grubszych części. Podsmaż chwilę na patelni, aby jarmuż zmiękł. Możesz podlać lekko wodą, żeby listki się nie przypaliły.

    Czerwoną cebulkę pokrój w pióra, usmaż na patelni bez tłuszczu, po czym dolej wodę, by cebulka się dusiła. Kiedy cebulka zmięknie dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę, aż cebulka zacznie się kleić – wtedy będzie już gotowa 🙂

    Ser feta możesz pokroić w kosteczkę lub pokruszyć.

    Układaj składniki dowolnie na pizzy wysmarowanej sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *