W tym roku postanowiłam, że upiekę na Wielkanoc babkę. Moja mama uwielbia babki Wielkanocne i chciałam najbardziej zrobić ją dla niej. Moje babki zazwyczaj kończyły się porażką, gdyż wychodził z nich jeden wielki zakalec. Długo szukałam, szperałam – w książkach, w internecie, aż natknęłam się na przepis na blogu http://smakmojegodomu.blox.pl.
Przeczytałam, że babka z przepisu jest wilgotna, mokra, a ja taką najbardziej lubię. Postanowiłam też, że przepis nieco zmodyfikuję, a babkę dodatkowo urozmaicę, bo nie będę żywcem ściągać od kogoś przepisów. I wiecie co? Udało się! Pierwszy raz upiekłam piękną, puszystą, wilgotną babkę. A swój kolor zawdzięcza kurkumie, której dodałam od siebie. Jest bajecznie żółta, niczym wiosenne kwiatki. Koniecznie musicie ją upiec na Wielkanoc – częstujcie się i pieczcie – Wesołych Świąt! 🙂
Wielkanocna baba z kurkumą i cytryną
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (ja dałam typ 405)
- 125 ml mleka
- 4 jaja (u mnie rozmiar M)
- 200 g masła prawdziwego o zawartości tłuszczu 82%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki kurkumy mielonej
- sok z połowy cytryny
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady (60% kakao) + 2 kostki do starcia
- 80 ml śmietanki 36 %
Przygotowanie:
1. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, mleko, cukier (biały i waniliowy). Ostudzić.
2. Do powstałej, ostudzonej masy dodać na przemian jajo i mąkę przesianą przez sito.Cały czas miksować mikserem w jedną stronę, na bardzo wolnych obrotach (u mnie poziom 2 na 5).
3. Dodać kurkumę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Dodać sok z cytryny. Chwilę jeszcze miksować na wolnych obrotach.
4. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Białka delikatnie wmieszać do masy już łyżką stołową albo łopatką silikonową (ewentualnie rózgą do białek).
5. Przelać ciasto do formy na babkę ( u mnie silikonowa z kominem).
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50-55 minut.
7. Babkę wyjąć z formy po przestudzeniu.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową ze śmietanką. Polać babkę. Na tarce na drobnych oczkach zetrzeć czekoladę na wiórki. I gotowe! 🙂
SMACZNEGO!