Może wydawać się Wam, że udka w majonezie to karygodna sprawa, no bo jak to majonez i kurczak. Dziś chciałabym Was przekonać, że to świetne połączenie. Do przygotowania aromatycznych udek użyłam Majonezu Kętrzyńskiego lekkiego, by było bardziej fit, skoro to kurczak 😀 Powiem Wam, że majonez stanowi świetny element zespajający całą marynatę. W połączeniu z szalotką, marchewką, czosnkiem i musztardą nadaje kurczakowi wspaniale chrupiącą skórkę, a warzywa upieczone w tej marynacie znikają jeszcze szybciej, niż mięso. To jak, wiadomo co jutro na obiad? 😉 Częstujcie się!
Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką
Składniki:
– 1 kg udek z kurczaka
Marynata:
– 3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego” (https://ketrzynski.pl/)
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 mała cebulka szalotka
– 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
– sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 szalotka, 1 marchewka, 1 łyżka masła
Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy. Do marynaty wrzucamy udka z kurczaka. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC. Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem). Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem. Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut.