Sałatka na ciepło z jarmużem, buraczkiem, kozim serem i kurczakiem

Sałatka zazwyczaj serwowana jest na zimno. Ale jesienią czy zimą wolimy, by nasze posiłki rozgrzewały nas od środka. Świetna alternatywą jest zatem sałatka na ciepło. Dlatego też pragnę zaserwować Wam dziś sałatkę na ciepło z jarmużem, piersią kurczaka, buraczkami, kozim serem, a do tego suszone pomidorki i prażony słonecznik. Będzie smacznie, zdrowo, kolorowo i na

Kasza jęczmienna perłowa z serem podpuszczkowym, pieczoną papryką, suszoną śliwką i prażonymi orzechami

Kasza jęczmienna kojarzy nam się zawsze z zupą krupnik, zresztą jedną z ulubionych polskich zup. Sycąca, rozgrzewająca. Dziś pragniemy jednak przełamać stereotypy i pokazać wariant, który na pewno Was zaskoczy. Warto sięgnąć po małe perełki, by przygotować danie, które idealnie sprawdzi się do pracy, bądź na spotkanie ze znajomymi. Przekonajmy najbliższych do kaszy, która kryje

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą

Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. W chwilach słabości pomaga mi moja ukochana „jaglaneczka”. Małe, złote kuleczki czynią wówczas cuda! Połączone ze świeżymi owocami, prażonymi ziarnami i świeżą melisą są idealną alternatywą dla słodkich przekąsek. Ten słodszy wariant kaszowego przysmaku możecie zabrać do pracy, zjeść na podwieczorek, bądź zaserwować najbliższym podczas pikniku lub

Pasta z pieczonej dyni, bakłażana i papryki – idealna do kanapek i mięs

Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca  ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią

Nim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie

Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie

Lekkie i proste leczo warzywne

Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie! 😉 

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.  Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały

Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach

Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego

Sałatka z kozim serem, buraczkiem, ananasem, brzoskwinią i agrestem – idealna z Warką Radler 0% – część 3

Letnią porą uwielbiam zajadać sałatki. Zresztą, my kobiety chyba tak już mamy, że sałatki rządzą w naszym codziennym menu. W letnie popołudnie, na piknik lub podwieczorek proponuję Wam sałatkę z kozim serem i owocami. Agrestu i śweizych brzoskwiń nam teraz pod dostatkiem! W polaczneniu z ananasem i burakem przysłużą się naszej przemianie materii, a pestki i

Sałatka owocowa z bundzem z Warką Radler 2% Zielone Jabłuszko – część 2

My kobiety mam już to w swojej naturze, że lubimy zjeść dobrze, smacznie, a przy tym czuć się lekko i powabnie!  Dlatego też moja dzisiejsza receptura skierowana jest zwłaszcza do płci pięknej. Zasmakujcie się w sałatce z malinami, czereśniami, truskawakami, serem bundzem i rukolą. A do sałatki dołączcie coś, co w ciepły dzień będzie jak znalazł – słodko-kwaśne, orzeźwiające

Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i – sałatka idealna do pracy

Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie. Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę

Śniadaniowa owsianka na soku pomarańczowym

Uwielbiam owsiankę! Uwielbiam zacząć od niej dzień. Już od pierwszej zjedzonej łyżki czuję, jak mój organizm o poranku budzi się do życia. Porządnie rozgrzewa, syci na długo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na

Odżywczy koktajl na soku ananasowym – idealny na śniadanie

Sok to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i wielu innych, jakże cennych dla nas składników odżywczych. Stanowi idealną, jedną z pięciu  porcji owoców lub warzyw, zalecanych do spożycia w ciągu całego dnia. Zazwyczaj pijemy go prosto z butelki, bądź nalewamy sobie ulubionego smaku do szklanki. A gdyby tak użyć soku, jako głównego składnika naszego pożywnego śniadania?

Popcorn z kaszy gryczanej – chrupiący i zdrowy

Kasza gryczana. Tak, jest nam znana i lubiana. Powszechnie towarzyszka wszelakiego rodzaju duszonych w sosie mięs z dodatkiem warzyw, powszechnie zwanych gulaszem. Od niedawna powróciła do łask jako kasza zajadana na słodkie śniadania, idealnie sprawdzająca się w roli głównego składnika placuszków oraz jako wiodąca prym w kolorowych sałatkach. A czy jest Wam już znana jej

Sałatka z truskawkami, nektarynką, suszoną śliwką i mini mozzarellą

Z każdym dniem przybywa coraz więcej świeżych, kolorowych, soczystych i jakże słodkich owoców, które w ciepłe dni idealnie sprawdzą się na lekki obiad! Zachęcam Was do samodzielnego kombinowania ze smakami, bo naprawdę warto! Ode mnie dziś pomysł na szybką sałatkę owocowo-serową. Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, drogocenne śliwki suszone i pestki. Mała miseczka równa jest prawdziwej

Pieczona pierś z gęsi z zielonymi szparagami

Szlachetna gęsina. Piękna, biała, z idealnie żółtym dziubkiem. Nie dość, że piękna, to jeszcze jaka pyszna 🙂 U mnie dziś ze świeżymi szparagami, bo to one wiodą obecnie prym na straganach, a towarzyszą im pachnące na lewo i prawo ogórki gruntowe. Korzystajmy z darów matki ziemi, która serwuje nam teraz te wspaniałe rarytasy! 🙂 

Kasza jaglana garam masala z polędwiczką z kurczaka i cukinią

GARAM MASALA. Jedna z moich ulubionych mieszanek, które kojarzą się z kuchnią dalekiego wschodu. Magiczne składniki, które złożone w kompozycję tworzą aromatyczną i harmonijnie ze sobą współgrającą mieszankę smaków. Kmin rzymski, ziarno kolendry, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa i imbir. Wystarczy jeden ruch z młynka, w którym mieli się ziarno,

Sałatka z kaszy jaglanej z truskawkami i świeżą miętą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Maj nareszcie przyniósł nam świeże krajowe truskawki! Tak długo czekałam 😉 Oczywiście najbardziej lubię jeść je prosto z łubianki, a jeszcze najbardziej prosto z krzaczka. Wpadł mi do głowy pomysł, by połączyć dwie rzeczy, które najbardziej lubię, czyli truskawki i kaszę jaglaną i tak oto powstało dzisiejsze danie! W połączeniu ze świeżą miętą i prażonymi

Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle

Obiad dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać, ale lubią też smacznie się najeść 😉 Plastry schabu wieprzowego przygotowane na parze, w towarzystwie chrupiącej sałatki ze świeżych, struganych warzyw, a do tego orzeźwiający sos ziołowy na jogurcie naturalnym, który możemy jeść bezkarnie i bez obaw o kalorie!

Kociołek zamiast grilla

Majówka, a wraz z nią początek sezonu na gotowanie w plenerze! W ogrodzie, na plaży, w lesie, na polanie – wszędzie! Grille, ogniska, biesiady… U mnie w żarze tlącego się ogniska stanął kociołek. Warzywa z mięsem, które trafiają na godzinę do żeliwnego naczynia, zachwycają podniebienia prawdziwych smakoszy! A kto raz spróbuje tego przysmaku, zawsze już

Orzeźwiająca sałatka z pęczaku

Wielkimi krokami zbliża się majówka. Przygotowałam dla Was prostą, kolorową i bardzo pożywną sałatkę z pęczaku i świeżych warzyw, z dodatkiem smażonych kiełek i ogromną ilością świeżych ziół. Zapakujcie do pudełka i zabierzcie na piknik! 🙂 

Domowe korzenne mleko ryżowe

Pomysł na domowe mleko ryżowe o smaku korzennych przypraw. Proste w przygotowaniu, bardzo wydajne, zdrowe, idealnie zastąpi mleko krowie. Od niedawna rządzi w mojej kuchni, jednak z pewnością już na dobre w niej zagości!

Sałatka z camembertem, pomarańczą, awokado i suszonymi pomidorami

 Po wspaniałym weekendzie, który obficie obdarował nas słońcem i ciepłym wiatrem, chciałoby się zaśpiewać: “Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty!”. Zabieram się teraz za cykl lekkich i  zdrowych przepisów, by razem z Wami wyglądać na lato zjawiskowo. Sałatki są świetne, bo są bardzo uniwersalne. Nadają się na obiad, kolację, podwieczorek, na drugie śniadanie do pracy.

Wiosenna sałatka w stylu fit

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉

Chrupiący rarytas od GOOD FOOD

Śmiem przypuszczać, iż nie bez powodu na opakowaniu chrupiących wafli widnieje napis GOOD FOOD (są nawet bardziej niż GOOD ;). Testerem zostałam pierwszy raz. Miłe uczucie, gdy otwierasz drzwi, a kurier wręcza ci cały karton ulubionych wafli!

Szybka pizza na cieście francuskim

Idealna, gdy: – niespodziewanie wpadną gości, na małą domową imprezkę, na pożywną przekąskę, do pochrupania podczas ulubionego serialu, meczu, na drugie śniadanie do pracy,. a zwłaszcza do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku! Spróbujecie? 😉

Poranna owsianka ze świeżym ananasem

Tak, tak już od dawna zajadam się na śniadanie owsianką, w wielu wariantach. Ale dopiero od niedawna zajadam się nią z emaliowanego kubka, który przypomina mi dom i dzieciństwo. Znalazłam ostatnio taki uroczy, kolorowy i teraz tylko z niego smak mojego zdrowego śniadanka jest taki, jakbym tego chciała! 

Kremowy pęczak słodko-ostry

Pęczak powrócił do łask!  Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na “pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam 🙂

Serek wiejski z owocami, czyli śniadanie FIT

Bardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na wiele sposobów. Tym razem wybrałam wariant suszone owoce + cynamon + banan. Jest zima, zatem musi być pożywnie, na szybko i zdrowo 🙂 Och, jak chciałabym już wiosnę… 😉

Tort szpinakowy

Zrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem!  O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki

Lekkie i zdrowe frytki z selera

Seler po mojemu. Frytki, frytki, frytki! Wszyscy je uwielbiają, ja również. Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera, serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam 🙂 

Sałatka z figami i serem Bursztyn

  Początek astronomicznej jesieni zabrał wszystkie piękne kolory za oknem! Od rana deszcz, wiatr i temperatura dużo niższa niż ta, do której ostatnio przywykliśmy. Skłoniło mnie to, by przygotować sałatkę, która swymi barwami przywróci uśmiech.

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

Z Poznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek – unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl. Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów

Owocowe śniadanie

Owocowa miseczka przyjemności o poranku. Tak, prawdziwej przyjemności. Bo kiedy, jak nie teraz zajadać się świeżymi owocami, wśród których można przebierać i wybierać do woli. Och, jakże ja to lubię!

Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami

  Lato rozpieszcza nas niezliczoną ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami – rewelacja! Zresztą spróbujcie sami 🙂 

Tarta z botwinką i serem korycińskim

Zapachniało wiosną! Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski

Truskawki na śniadanie

Lato w pełni 🙂 Na targach i ryneczkach mnóstwo łubianek z truskawkami – czekałam na to cały rok – truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia!

Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem

  Twarożek na śniadanie, bądź deser wcale nie musi być nudny 😉  Dziś serwuję Wam wersję na słodko, z intensywnie pachnącą lawendą, dodatkiem wanilii, a to wszystko oblane orzechowo-miodowo-morelowym sosem – delektujcie się smakiem!