W tym roku fiołki zakwitły już na początku kwietnia. Pięknie zrobiło się na leśnych polanach, łąkach pod lasem i w przydrożnych rowach. Uwielbiam ten moment, kiedy przyroda budzi się do życia. Wiosenna aura wokół doskonale wpływa na moje poczucie humoru, siły witalne i chęć do czegokolwiek. Kiedy tylko mogę uciekam do mojej rodzinnej wsi, Orłowo,
domowa spiżarnia
Domowy dżem z owoców czarnej porzeczki
Krzewy czarnej porzeczki stanowią piękny element dekoracyjny każdego ogrodu. W tym roku na działce moich rodziców czarna porzeczka miała prawdziwy urodzaj! W słoneczne popołudnie razem z tatą zerwaliśmy 10 kilogramów owoców, które postanowiliśmy zamknąć w słoiku. Uwielbiam czarną porzeczkę prosto z krzaczka. Jednak dżem z owoców to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jesienią i zimą. Idealny słodko-kwaśny
Nalewka z truskawek, kwiatów czarnego bzu i świeżej mięty
W nalewkach jest pewna magia. Smak nalewki, która leżakuje w naszej domowej piwniczce cały rok, albo i dłużej , zależy od wielu czynników. Dojrzałości owoców, rodzaju użytego alkoholu, doskonale dobranych składników. Ja bardzo lubię truskawki i kwiaty czarnego bzu. To prawdziwe i najlepsze zapachy wiosny! Postanowiłam połączyć je dziś w jedno i stworzyć nalewkę, która w
Świąteczna granola korzenna – idealna na prezent
Święta tuż, tuż! Jeśli brakuje Wam pomysłu na prezent, który będzie tani, praktyczny, smaczny i jakże uroczy – polecam własnoręcznie przygotowaną granolę. Granola, czyli mieszanka różnych płatków z dodatkiem bakali, orzechów, miodu. Pięknie zapakowana będzie doskonałym upominkiem dla kogoś bliskiego, kto uwielbia takie mieszanki! Granola będzie idealna na śniadanie, dodana do ulubionego jogurtu, bądź zjedzona
Domowa nalewka ze świeżych owoców morwy białej
W mojej małej rodzinnej wiosce, przy polnej drodze rośnie samotne drzewo. Cały rokiem stanowi jedynie przydrożną ozdobę, jednak raz w roku, w lipcu, owocuje. Owoce przypominają małe robaczki, jakby larwy owada. Pewnie mało kto wie, że są tak cenne i rzadko obecnie spotykane. Morwa biała, drzewo liściaste, które daje owoce białe, soczyste, słodkie i bardzo
Domowe korzenne mleko ryżowe
Pomysł na domowe mleko ryżowe o smaku korzennych przypraw. Proste w przygotowaniu, bardzo wydajne, zdrowe, idealnie zastąpi mleko krowie. Od niedawna rządzi w mojej kuchni, jednak z pewnością już na dobre w niej zagości!
Popołudnowa rozgrzewka!
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy
Lubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach.
Chutney śliwkowy z czosnkiem i chili
11 sierpnia – pierwsze urodziny mojego bloga! I trochę na przekór wszystkiemu zamiast na słodko będzie na wytrawnie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 😉
Nalewka ze świeżych węgierek z soczystą brzoskwinią i nutą cynamonu
Korzystając z okazji, iż w półce zachował się litr spirytusu oraz tego, że właśnie panuje sezon na śliwki węgierki (ukochane me!) postanowiłam, że zadziałam korzystnie dla obu ze stron. Metodą zalewania owoców zabrałam się we wczorajsze popołudnie do przygotowywania nalewki, która z pewnością doskonale sprawdzi się, kiedy za oknem będzie już złota polska jesień.
Domowa konfitura – truskawki z miętą
Truskawek w tym roku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast – dla łasuchów nawet solo 😉 Zapraszam na mój sprawdzony przepis!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Na krzewach rozkwitły już piękne baldachy czarnego bzu. Nadarza się zatem wspaniała okazja ku temu, by niezwykły zapach białych kwiatów zamknąć w szklanej butelce. Odpowiednio przetworzone umilą czas w długie, chłodne, zimowe wieczory 😉