Uwielbiam przyrządzać warzywa pod różną postacią. Zazwyczaj przyprawiam je jedynie oliwą z oliwek i dowolnie skomponowaną przez mnie mieszanką ziół. Niedawno przypadkiem w moje ręce dostała się mieszanka przypraw do sałatek i dipów od Vegeta Natur i idealnie odnalazła się w moich warzywnych daniach. W składzie: sól morska, cukier, czosnek, suszona cebula, bazylia, suszona marchewka, koper, suszona papryka, czarny pieprz, suszony pasternak, natka pietruszki, imbir, oliwa z oliwek. To co, pora coś przyrządzić? 😉 Postanowiłam, że podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na niedzielny obiad – zapiekane warzywa z serem feta pod ciastem francuskim, a przy okazji spróbuję swoich sił w konkursie organizowanym przez durszlak.pl. Częstujcie się – na zdrowie!
Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim
- 2 duże czerwone cebule
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 listki laurowe
- 1 opakowanie Vegeta Natur do sałatek i dipów (klik)
- 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej rzepakowy do wysmarowania formy i smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- świeża kolendra
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (pieczenia góra-dół).
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, przesmażyć warzywa, aż lekko zmiękną. Dodać szpinak. Chwilę przesmażyć.
- W rondelku zagotować wodę. W tym czasie przygotować marchewkę i ziemniaki. Marchew i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Osuszyć lekko.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego cebulę, szpinak, cukinię, marchew i ziemniaki.
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dodać do warzyw.
- Ser feta pokroić w kostkę, dodać do warzyw.
- Dodać przyprawę Vegeta Natur do Sałatek i Dipów, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę miodową i listki laurowe. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Na wierzch naczynia z warzywami wymieszanymi z serem feta wyłożyć ciasto francuskie. Zrobić nożem wzór kratki.
- Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec przez 25 minut.
- Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem listków kolendry, bądź jako dodatek do potraw. SMACZNEGO! 🙂